2019 - MARDDRÖMSÅRET FÖR WEWORK

Inom coworking - och inom hela tech och startup scenen - har en stor och långdraget drama under 2019 varit WeWork. Och det är inte konstigt. Detta bolag, värderad som högst till gigantiska 440 miljarder kronor, har verkligen fallit som en sten under året.


Bolaget, som officiellt heter ”The We Company” försökte sig på en börsintroduktion, som skulle skett under hösten 2019. Men då inga investerare trodde på den höga värderingen, valde man till slut att ställa in börsintroduktionen. Inte ens när värderingen minskades med 80% var det intressant för investerare.

ÄR WEWORK ETT MISSLYCKANDE?

För oss som bevakat coworking länge har det alltid vara tydligt att WeWork varit ett luftslott. Men det finns också bärighet i det, bara att det har gjorts på fel sätt.

  • Den grundläggande affärsmodellen funkar. Det är ingen tvekan om att coworking i sin simplaste form - att hyra en vånings i ett kontorshus och hyra ut det uppdelad i mindre delar till en rad olika bolag - fungerar som affärsmodell. Så på det sätt har WeWork inte misslyckats. Deras egna siffror visar att de tjänar pengar på platser de har haft ett längre tag.
  • Men att skala så snabbt är inte alltid värt pengarna. En av problemen WeWork har försatt sig själv i är att skala otroligt snabbt. Detta kan ha fördelar långsiktigt, då man blir en stark aktör runt om i världen. Men det är samtidigt en bransch som har enorma löpande kostnader, så det kostar otroligt mycket pengar.
  • Värderingen är tagen ur luften - och alldeles för hög. Detta var WeWorks största problem hela tiden. Då man ville skala snabbt, och det krävdes miljarder för att göra det, värderade man bolaget skyhögt. Och några investerare, främst japanska Visionfund, trodde på denna värdering. Men för alla som inte trodde på en 100 års plan, utan på att värderingen skulle fungera för de närmsta 5-15 åren, var det tydligt att värderingen aldrig skulle kunna bäras.

Så både den för aggressiva tillväxten, och den inflaterade värderingen, har gjort att WeWork blivit ett fiasko. Men inte att själva affärsmodellen är fel.

Sedan kom det fram väldigt många, nästan fantasifulla, historier om grundaren Adam Neumann, hans fru och närmsta och företagskulturen på WeWork, som starkt ifrågasattes av investerare. Det finns många galna historier att läsa mer om kring detta.

Läs mer: Adam Neuman thinks he is Jesus?

Läs mer: 7 bizarre things about WeWork

WEWORK I SVERIGE


Under 2019 har WeWork slagit upp portarna i Stockholm, deras första i Sverige. Trots alla svårigheter har bolaget inte sagt det ska stängas, men expansionsplanerna ser oklara ut just nu.

Vill du se hur WeWork står sig mot andra coworking spaces i Stockholm? Då ska du kolla in rankingen här.

LISTAN STOCKHOLM